Hva kan vi lære av historien om Fregatten de kjørte i senk?

Det var maksvær og stille sjø, de var i et spesielt overvåket område, de hadde en svært lettmanøvrert  båt med de aller beste observasjons- og styringsmuligheter, de ble anropt og advart fra to hold igjen og igjen og over tid, de hadde god forbindelse,  de var så våkne at de svarte og kommuniserte. Men de la ikke om det lettmanøvrerte roret  og de lot være å vri om vripropellerne. De kjørte i senk  en av landets drygeste investeringer. Over 4 milliarder kroner,  over 1000 kr., for hver enste gjennomsnittlige skattebetaler gikk i knas.

Men kanskje hadde de fått sine ordre. Kanskje hadde de fått instruks om hvordan de skulle opptre; Stø kurs! Kanskje hadde de gjennom lang tid  lært å adlyde ordre, uansett!!!  – og ikke handle etter sitt eget hode.  Så da så!

De  var tiltenkt  å  forsvare landet. De klarte ikke å forsvare seg selv – selv om der ikke var noe å forsvare seg mot. Har du fortsatt tillit at disse folkene, med alt dette sinnsvakt kostbare utstyret og deres komando-organisasjon kan forsvare noe som helst? Så vel bekomme!

Kanskje  var det likevel det beste at det gikk som det gikk? Så skaper vi en trussel mindre, så behøver ikke verden være fullt så redde for oss. Så har vi kanskje en bitte liten større sjanse for å overleve!

Tenk om vi også kunne tenke oss om, og finne ut at det fins langt bedre måter å utnytte pengene på. For 4 milliarder kroner kunne vi skape veldig mye gled i verden for de som trenger det. Vi kunne også skape tillit til oss selv som kloke mennesker ingen trenger å engste seg for eller ruste seg mot. Å for en lykke!!
Bjørn

Legg inn en kommentar