Nobels Fredspris for 2017 tildelt ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Men???

Vi vet alle at Atomvåpen er den største trussel mot menneskehetens eksistens. Alt som kan gjøres for å hindre  atomvåpenspredningen og for å forsøke å begrense eller eliminere atomvåpenlagrene må prøves. Fredspristildelingen er derfor svært viktig og positiv.

Neppe noen  er glade for å ha atomvåpen.  Alle vet at Atomvåpen øker farene enormt for alle fiender til dem som har dem. Det er en enorm trussel. Troen på at Atomvåpen derfor gir økt sikkerhet for de som har dem, er dessverre utbredt blant statsledere. De ser på atomvåpen som et nødvendig onde de veldig gjerne skulle være kvitt.  Hadde de ikke vært engstelige for  å bli angrepet, ville de ikke hatt atomvåpen.

Disse statslederne  inkluderer de fleste som har atomvåpen, og de som føler seg truet av andre.  De inkluderer utvilsomt både Donald Trump og Kim Jong-un i Nord-Korea. De tviholder på atomvåpnene sine fordi de er engstelige for  å bli angrepet. Ingen skaffer seg atomvåpen fordi de selv ønsker å angripe andre!  Noen tror at det å være alliert med en atommakt øker deres sikkerhet. Dessverre hører våre egne statsledere, med Erna Solberg i spissen med i denne gruppen.

Faktum er at når du har atomvåpen så vekker du frykt. Men, hvilke utslag skaper frykten? Den skaper ikke AVSKREKKING!!!  Neppe noen blir avskrekket når de følger seg truet!  Reaksjonene blir naturligvis, som i de fleste situasjoner i livet, den stikk motsatte! De krummer ryggen og tror de må forsvare seg  gjennom gjensidig opprustning. I stedet for avskrekket blir de tvert imot PÅSKREKKET!!!  Frykten skaper opprustning! Det er naturligvis det som skjer også mellom USA og Nord-Korea i dag! Kim Jong-un føler seg sterkt truet av Amerikanerne, deres våpenmakt, deres provoserende militærøvelser og deres retorikk.  Så svarer de som de gjør, med gedigen opprustning og atomvåpen. Amerikanerne føler seg på samme måter truet av Nord-Korea.  Det er  blitt så galt at de står på randen til å utslette hverandre bare av frykt. På grunn av vårt NATO-medlemsskap  og traktatens artikkel 5 som tvinger oss til å sloss sammen med amerikanerne, er vi i Norge utsatt for de samme farene!

De snakker om at betingelsene for nedrustning må være gjensidighet og balanse. Ingen ting er så galt som nettopp det! Det er først og fremst vår egen opprustning som er farlig for oss selv! Det er vår egen opprustning som skaper frykt i verden, og  gjør at andre ruster opp, fordi de er redde for oss! Nedrustning behøver slett ikke være gjensidig! Jo mer våpen, atomvåpen, miltærmakt og trusselspolitikk vi kan kvitte oss med på vår egen side, dess sikrere er vi faktisk!

Det er vår egen opprustning som først og fremst er farlig for oss.  De som ikke ruster opp,  har heller ikke grunn til å frykte oss! I stedet for å satse på militær ”sikkerhet”  kan de bruke sine midler til beste for  sitt folk.

Slik er, til alt hell, verden i dag! For en fantastisk positiv situasjon – om vi bare ville innse det, og bli oppmerksom på mulighetene! Dessverre er det et stykke igjen før det går ordentlig opp for oss: Vi trues ikke av de som vil komme og røve oss! Vi trues av de som er redde for oss! Det er hovedsituasjonen i dag!

Slik har det neppe alltid vært: En gang hadde folk behov for, på en eller annen måte, å verge seg mot de barbariske vikingene som for rundt i verden, plyndret og stjal.  Hitler er også død.  Heldigvis, verden og behovene har forandret seg. Det er på  høy tid at vi våkner opp og blir oppmerksom på situasjonen!

Det er forstemmende å høre på alt det misforståtte gnålet om gjensidighet! Jeg må si jeg ble litt lei meg i dag da jeg hørte at ikke bare Erna, men også lederen i ICAN i Norge etter å ha blitt tildelt fredsprisen, nevnte behovet for gjensidighet i nedrustningen.
Bjørn

Bilderesultat for atomvåpen ødeleggelserEn av dagens atombomber kan ødelegge alt mellom for eksempel Asker og Lillestrøm. De er opp til 6000 ganger kraftigere enn bomben som falt over Hiroshima.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *