Ideologier kan ikke slaktes!

Jo visst går det an å ta livet av ideologier.  Det er faktisk mulig å få massene til å slutte å tro på noe galt; å få dem til å slutte å tro, eller å begynne å tro på noe fornuftigere i stedet. (Se hva misjonærene fikk til med positive virkemidler!)
Når jeg sier at ideologier ikke kan slaktes, mener jeg at du ikke kan drepe ideologien ved å ta livet av dem som tror på den, eller dem som arbeider for utbredelse av ideologien. Du kan ikke utrydde en ideologi ved å drepe, massakrere eller torturere de troende. Du kan nok tvinge mange til å si de har tatt feil, men troa kan du ikke utslette med vold. Tvert imot, jo større motstand, dess mer lutrer det, dess mer kan en oppleve at selv meningsløse ideologier styrker seg hos den enkelte og brer seg i befolkningen.

Dette burde være elementært.  Dette burde vi ha erfart av historien gjennom tidene.  Religionene og de religiøse har vært forfulgt i århundre, hva enten kristne, muslimer eller hva.

I senere tid har vi særlig vært utsatt for terror fra IS.  De har sin tro og ønsker å utbre den gjennom bestialsk terror.  Sist var det Egyptiske muslimer som fikk gjennomgå med over 300 drepte i en moske.  Ingen kan overbevise noen av oss om at terroristene har rett på grunn av dette. Selvfølgelig virker volden mot sin hensikt.  At herr Brevik drepte mange, førte naturligvis også til at vi fikk økt sympati for innvandrere – det motsatte av det han ønsket å oppnå.

Men det er dessverre ikke bare terroristene som er på villspor: Det gjelder oss også! Krig, hat, represalier og sanksjoner; det virker alt mot sin hensikt.  Kim Jong Un i Nord-Korea ville neppe heller  satset så sterkt på sitt militærforsvar og sine kjernefysiske våpen om det ikke var fordi han opplevde så mye som han har oppfattet som hets. (Det var leit at Trump ikke også la turen innom han  for litt hyggelig prat på Asia-turen sin).  Vi kan ikke bekjempe verken IS eller andre lite ønskelige ideologier med våpen og krig! Slikt fører til økt oppslutning om det motstanderne står for!

Men hva skal vi da gjøre? Skal vi bare sitte med hendene i fanget og se på herjingene?
Nei selvfølgelig skal vi ikke det. Vi må bare passe på å handle konstruktivt og ikke forverre situasjonen ytterligere!
Ideologier kan bare bekjempes med bedre ideologier! Hva enten vi opptrer som kristne, ateister eller mer fornuftige muslimer, burde vi ha gode kort på hånden. Overlegne ideologier burde det kunne arbeides for med hell!
Det er veldig mange arenaer, måter og krefter å benytte seg av for å kunne bekjempe dårlige, uhensiktsmessige og usannsynlige ideologier,, når en har bedre ideologier som alternativ. Jeg vil ikke her utbasunere de mange muligheterne, men jeg vil gjerne dreie oppmerksomheten din mot å begynne å arbeide for konstruktive ideer og muligheter som DU kan se! Vi har bedre ideologier for vi kan misjonere for med klokskap!
Bjørn

2 kommentarer til «Ideologier kan ikke slaktes!»

  1. Dette var dyp psykologi på høyt plan, klart og enkelt forklart for enhver som ikke har tenkt seg skikkelig om.
    Jeg var en av dem før jeg leste «Ideologier kan ikke slaktes».
    Jeg har barn og barnebarn som skal leve videre på denne planeten, helst uten denne typen frykt for framtiden.
    Takk for undervisningen.
    Jeg vil «sitere» dine ord på denne måten i diskusjoner om emnet:
    Man bomber ikke et land uten atomvåpen, land som ikke er en kjernefysisk trussel, med atomvåpen, uten at konsekvensen av en slik handling blir fatal for den eller de som har trykket på knappen.
    Ingen ansvarlig stats ledelse ville ta den risikoen.
    Einar Gerhardsen forsto dette klart da han talte i mot Natos planer om lagring av atomvåpen på norsk jord for mer enn 60 år siden.
    Men det vil alltid finnes en Håkon Lie!
    Salige Einar prøvde, men nye Håkoner dukker stadig opp.
    I dag heter han Donald Trump.
    Kim Il den III er derfor ikke paranoid uten grunn.
    Hva skal vi gjøre for å temme dem?
    Ensidig nedrustning er det eneste svaret.

    1. Ja, du har rett: Vi kan ikke med bomber og granater ta livet av de meningsløse ideologiene eller oppslutningen om dem. Det bare intensiverer kampen, og gjør de skakkkjørte enda mer innbitte. Nedrustning, gjerne ensidig, er viktig og nødvendig for å dempe gemyttene, å få slutt på frykt og vold.
      Men det er neppe nok. Vi må også jobbe for å forbedre ideologiene. En av metodene bør utvilsomt være å vise i praksis at våre ideologier er bedre; å vise at vi kan leve i fred og fordragelighet med alle. Dertil bør vi begynne å snakke sammen, særlig med dem som står oss mest i mot, for sammen å finne frem til gjensidig økt forståelse og bedre metoder. Vi bør hjelpe hverandre med å utvikle ideologier og forbedre levemåter.

Legg inn en kommentar